Претходна статија
ДОНИРАНИТЕ ОБЈЕКТИ ЗА СКОПЈЕ ПО ЗЕМЈОТРЕСОТ: Десетици земји му подарија свој објект на разрушеното Скопје
Следна статија
Распишан оглас за изработка на проектот за изградба на булевар „Македонско Косовска бригада“

Заврши проектот за регулација на Липковска река

Објавено на 26.09.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

По неколкумесечна работа на терен, успешно е реализиран проектот за регулација и уредување на коритото на Липковска река во општина Липково. Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, постојаниот претставник на УНДП Луиза Винтон и градоначалникот на општина Липково Еркан Арифи денеска извршија посета на уредената локација во Липково.

 

*Извор на фотографија: Министерство за животна средина и просторно планирање

 

Со постојниот проект се прошири постојната регулација на Липковска река со дополнителни 400 метри, за што од УНДП беа обезбедени околу 200.000 долари. Со проектот ќе се намали ризикот од поплави во општина Липково и ќе се овозможи интегрирано управување со водите од овој регион. Градежните работи на терен ги изведе тетовската фирма „АК Инвест“, додека надзорот над изведбата го вршеше „Евроконсалтинг“.