Претходна статија
Претходната влада направила хаос при купувањето и градењето на македонски амбасади низ светот
Следна статија
И Неготино ќе воведе зонско паркирање

Засадено дрво на човекови права на местото на споменикот на Ќосето

Објавено на 10.05.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов, заедно со германскиот заменик министер за надворешни работи Михаел Рот и амбасадорот на Германија во РМ Томас Герберих денеска засадијата дрво Гинко на местото на коешто во минатото се наоѓаше споменикот на Андон Лазов Јанев – Ќосето. Ова дрво – симбол на правата на човекот ќе биде придружено со изгравирана плоча која ќе потсетува на правото на праведно и јавно судење на секој граѓанин пред независен и непристрасен суд изразено во Универзалната декларација за човекови права на Обединетите нации. Плочата која е донација од збратимениот град Нирнберг ќе упатува порака дека во судот правдата се дели непристрасно.

 

*Извор на фотографија: Град Скопје

 

„На оваа локација на која пред нешто повеќе од 2 месеци беше отстранета дивоградбата на која беше поставен споменикот на Андон Лазов Јанев – Ќосето, денеска е засадено дрвото на човековите права. Поставувањето на споменикот на Ќосето пред зградата на судот беше сфатено како порака за партиска послушност на судиите на тогашната власт. Но, отстранувањето на споменикот и засадувањето на таканареченото дрво на човекови права на местото на постаментот – дивоградба е симбол на почитување на законитоста“ изјави градоначалникот Шилегов.