Претходна статија
Индустрискиот објект МЛ ГАРИ - MAYA ја освои наградата Architizer A+ од публиката
Следна статија
Охрид конечно ќе работи на изработка на сообраќајна студија

За 5 месеци ќе се знае дали ќе се гради систем за наводнување во општина Долнени

Објавено на 07.08.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во наредните 5 месеци ќе ја изработува физибилити студијата за изградба на систем за наводнување на Струшка река во општина Долнени. Фирмата „Геомап дизајн“ од Скопје е избрана за да го подготви советодавниот документ, за што се издвоени над 1,1 милион денари од државниот буџет. Со физибилити студијата ќе се истражат можностите за наводнување на земјоделските површини во атарот на селата Стровија, Гостиражни, Црнилиште и Костинци.

 

 

Физибилити студијата ќе треба да ја определи цената за изградба на замислениот систем за наводнување на Струшка река, но и да го определи најсоодветното решение за овој проект – изградба на брана, прифатни – компензациони базени, зафат на реката или зафат и доводни канали. Главниот цевковод и идната разводна мрежа за наводнување треба да обезбедат вода за земјоделски површини од над 1.000 хектари.