Претходна статија
Петта зграда со социјални станови на Хабитат во Велес
Следна статија
Втора фаза од обновата на фасадите на станбени објекти во Аеродром

Во Македонски Брод ќе се уредува најдолгата пештера во земјава

Објавено на 12.07.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Горно Слатинската пештера во Општина Македонски Брод ќе биде ставена во функција на развој на спелеолошкиот туризам. Локалните власти го потпишаа договорот за уредување на овој споменик на културата. Скопската фирма „Унига Стил Тања“ е избрана за изведувач на работите, кои ќе се одвиваат во текот на овој месец. Од локалниот буџет на Македонски Брод се издвоени 2.360.000 денари за реализација на планираниот проект. Тендерот за уредување на Горно Слатинската пештера беше објавен минатиот месец.

 

Горно Слатинската пештера е најдолгата пештера на територијата на нашата земја. Строго заштитената зона е составена од пет пештери, за кои се очекува да пројават интерес домашни и странски туристи по нивното целосно уредување и ставање во функција за посетителите.