Претходна статија
МСУ домаќин на меѓународен семинар „Иновативно брендирање на градовите“
Следна статија
Општина Гевгелија продаде 8 од предвидените 10 градежни парцели за домување

Велес половина година не може да пронајде изработувач на новиот ГУП

Објавено на 06.07.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Општина Велес ќе ја пропушти обврската за изработка на нов Генерален урбанистички план на градот во текот на оваа година. Велешките власти го поништија и третиот обид за пронаоѓање проектантско биро што би го изработилo најважниот документ за урбанистичко планирање на градот. „Понудувачите понудиле цени и услови за извршување на договорот за јавна набавка кои се понеповолни од реалните на пазарот“ се наведува во образложението на Општина Велес објавено на Електронскиот систем за јавни набавки.

 

 

Ваквиот негативен исход ветува распишување на четврти по ред тендер за изработка на идниот ГУП за Велес во наредните денови. Сепак, главен проблем е што важноста на постојниот Генерален урбанистички план истекува во 2018 година, со што би се отворил проблем при севкупниот развој на градот во период од неколку месеци. Тендерската постапка се развлекува повеќе од половина година наназад. ГУП-от за Велес треба да обезбеди урбанистички и просторен развој на градот, чија површина изнесува 1.600 хектари.