Претходна статија
„Лимак“ со подготвителни работи за изградба на надземниот комплекс и Јужниот булевар
Следна статија
Со 12 милиони денари ќе се реконструираат три училишта во Струга, Велес и Муртино

Уште пет станбени згради во Карпош ќе добијат нови термички фасади

Објавено на 07.03.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Општина Карпош денеска распиша тендер за избор на компании што ќе ги реконструираат фасадите на пет станбени згради на територијата на оваа локална самоуправа. Станува збор за објекти што ќе добијат термички фасади со кои ќе се исполнат мерките за енергетска ефикасност на градбите стари и по неколку децении. Проценето е дека за реализација на проектот ќе бидат потребни 16,5 милиони денари, средства обезбедени од буџетот на Општината. Градежните фирми имаат рок од 27 март за да ги достават своите понуди за учество во тендерската постапка. Покрај заштедите на енергија во домовите, со претстојните зафати со колоритни бои ќе се освежи надворешниот изглед на постојните колективни згради во Карпош.

 

 

Локалната самоуправа уште од лани излезе со информација дека планира да ги обнови фасадите на 40 станбени објекти низ населбите во Карпош. Градежните работи, кои во моментов се наоѓаат во различна фаза на реализација, се изведуваат на десетина згради во речиси сите населби од оваа скопска општина.