Претходна статија
Власта нема да дозволи изградба на 60 - катници спроти „Холидеј ин“
Следна статија
Новата населба Хиподром 2 ќе добие водоводна и канализациона мрежа

Трошоците за изградба на куќа за една година пораснале за 6,4%

Објавено на 02.12.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Растат издатоците за изградба на нови куќи во земјава. Според податоците на Државниот завод за статистика, трошоците во градежништвото за изведба на нови објекти за индивидуално домување во третиот квартал од 2018 година се зголемиле за 6,4% во споредба со истиот период лани. Притоа, трошоците за градежни материјали пораснале за 3,9%, додека трошоците за вработените се поголеми за 12,8%. Статистичарите пресметале дека изградбата на куќа поскапела и во рамките на 2018 година, па така во третиот квартал постои зголемување на трошоците од 1,4% во споредба со претходните три месеци.

 

Индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба на нови објекти за индивидуално домување.