Претходна статија
Општина Аеродром предизборно ќе изведува енергетско ефикасни фасади
Следна статија
Отворена фабрика за обработка на редок метал во Гостивар

Сугарески ќе ја доведува во ред легислативата за градење

Објавено на 19.09.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Законот за градење од претходната власт бил променет дури 25 пати, при што дел од одредбите во овој закон се во колизија со Законот за културно наследство. За ваквата моментална состојба со легислативата за градење денеска говореше министерот за транспорт и врски Горан Сугерески на одржаната Работилница за реформи на група закони од областа на планирањето, изградбата и просторот, организирана од Комората на овластени архитекти и инженери.

 

*Извор на фотографија: Министерство за транспорт и врски

 

„Се јавува потреба да се направи еден пречистен текст на Законот со кој ќе се овозможи негова поголема функционалност. Исто така, сметаме дека е потребно да ја олесниме постапката за вадење на одобрение за градење како и за дел од останатите барања предвидени во Законот за градење преку олеснување на процедурите и зголемување на продуктивноста и капацитетот за процесирање на барања“ изјави министерот Сугарески. Тој најави намалување на казните предвидени со Законот за градење, но и поефикасна контрола врз компаниите.