Претходна статија
Повик за изработка на архитектонско - урбанистички и основен проект за нов градски пазар во Делчево
Следна статија
Архитектонски конкурс за проектирање на затворен училишен базен во Чаир

Субвенции за домаќинствата за приклучување на природен гас во Струмица

Објавено на 28.02.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Советот на општина Струмица на вчерашната седница ја поддржа одлуката за субвенционирање на домаќинствата што планираат да се приклучат на дистрибутивната гасоводна мрежа. Локалната самоуправа обезбеди субвенции во износ од 100 евра за вкупно 50 домаќинства во буџетската 2018 година. Надоместувањето на дел од трошоците за приклучок ќе се врши преку јавното претпријатие „Струмица-гас“, со што ќе се овозможи зголемување на бројот на корисници на природниот гас во градот. Стандардниот надоместок за приклучување на дистрибутивната мрежа изнесува 600 евра.

 

 

Струмичката локална самоуправа во изминативе неколку години редовно ги субвенционираше домаќинствата при приклучувањето на дистрибутивната гасоводна мрежа. Секундарната мрежа низ оваа општина се гради секоја година, а во изминатиов период се изведени гасоводни цевки од околу 40 километри.