Претходна статија
Велес ќе ја разгледа можноста за пронаоѓање приватен партнер за Градскиот базен и Офицерскиот дом
Следна статија
Отпочна изградбата на нов конак во манастирот „Св. Јован Бигорски“

Со заем од 26,2 милиони евра ќе се олеснува транспортот и трговијата во Западен Балкан

Објавено на 20.02.2019 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Министерството за финансии ќе склучи нов договор за заем од Светската банка во износ од 26,2 милиони евра, со цел зголемување на ефикасноста на транспортот и намалување на трошоците за трговија. Проектот се состои од четири компоненти, со кои ќе се обезбеди подобрување на физичките капацитети и работните услови на граничните премини Ќафасан и Деве Баир, развој на Интелигентен транспортен систем – ИТС на дел од Коридорот 10, техничка помош околу спроведувањето реформи во рамките на Договорот ЦЕФТА и поддршка за спроведување на целокупниот проект.

 

 

Проектот за олеснување на трговијата и транспортот во Западен Балкан е од регионален карактер и во првичната фаза, покрај нашата земја, ќе ги вклучи и Србија и Албанија, а понатаму ќе се приклучат Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово.