Претходна статија
АД „Карпош“ ја зголемил добивката од работењето во 2016 година
Следна статија
Општина Карпош менува азбестни покриви на станбените згради

Со јапонска помош ќе се реконструираат две училишта во Куманово и Струга

Објавено на 13.03.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Јапонската влада на шест македонски институции им додели неповратни финансиски средства во висина од 368.626 евра. Со грантовите е предвидено да се реконструираат две основни училишта и да се набави опрема за Пелагонискиот плански регион, Универзитетската клиника за гастроентерохепатологија, Противпожарната единица во Велес и Општата болница во Охрид. Со јапонската помош ќе се изврши темелна реконструкција на училиштата „Вук Караџиќ“ во Куманово и „Св. Климент Охридски“ во струшкото село Драслајца. Финансиските средства се обезбедени преку Програмата „Грант помош за поддршка на мали проекти – GGP“.

 

В.д. амбасадорот на Јапонија во Скопје, Тојоказу Кубота изјави дека овогодинешната помош е најголема во последните десет години што е издвоена за GGP проекти во текот на една година. Македонија е корисник на финансиски средства преку оваа програма уште од 1996 година. Досега се реализирани над 100 проекти во вредност од околу шест милиони евра низ целата земја.