Претходна статија
Започна изградба на фабрика за индустриски кетеринг во Маџари
Следна статија
Свети Николе заштитено од поплави со два проекти финансирани од ЕУ

Се продаваат две парцели за изградба на фотоволтаични централи во Теарце

Објавено на 17.09.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

Тетовската општина Теарце го објави огласот за продажба на државно неизградено земјиште за изградба на фотоволтаични централи во близина на селото Нераште. Станува збор за две локации за градење со површина од 55.522 и 13.742 метри квадратни што им се нудат за продажба на заинтересираните инвеститори. Почетната цена на огласеното земјиште изнесува 130 денари за метар квадратен. Пријавите за учество на електронското јавно наддавање може да се достават до 21 октомври, додека електронската лицитација е закажана за 23 октомври.

 

 

Доколку се продадат двете огласени парцели, тогаш идните инвеститори ќе имаат рок од 12 месеци за да обезбедат одобрение за градење од општина Теарце за изградба на планираните енергетски капацитети за искористување на сончевата енергија. Локалните власти очекуваат дека од продажбата на земјиштето ќе инкасираат минимум 9 милиони денари.