Претходна статија
Изготвен уште еден документ од проектот за пругата Крива Паланка - Деве Баир
Следна статија
Ќе лета ли „Визер“ и наредните години од македонските аеродроми?

Саат кулата во Неготино ќе чека подобри времиња за реставрација

Објавено на 09.01.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Општинскиот музеј во Неготино го поништи огласот за изработка на основен проект за конзервација, реставрација и реконструкција на архитектурата на Саат кулата во Неготино. Финансиските средства се главната причина за одложување на планираните активности за обнова на ова здание од центарот на градот. Во известувањето на веб-страницата на Бирото за јавни набавки се нагласува дека настанале непредвидени промени во буџетот на договорниот орган. Општина Неготино го објави огласот за избор на проектант кон крајот на ноември 2017 година.

 

 

Реконструкцијата на Саат кулата во Неготино треба да следува како логично продолжение на извршените геомеханички испитувања на теренот и археолошките истражувања на локалитетот. Целта на овој проект е централното градско подрачје на Неготино да добие нов урбан простор, во кој ќе биде изведен објект што ја симболизира архитектурата на овој град од минатото.