Претходна статија
Станица за компримирање на природен гас ќе се гради покрај скопската обиколница
Следна статија
Обновата на патарините на Коридорот 10 ќе заврши до крајот на 2018

Продолжува реконструкцијата на велосипедските патеки во Скопје

Објавено на 11.01.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Градот Скопје продолжува со реконструкција на постојната и изградба на нова велосипедска инфраструктура во Скопје. Деновиве екипите на ЈП „Улици и патишта“, по налог на Градот Скопје, вршат градежни работи на велосипедско-пешачката патека по должината на булеварот „8 Септември“, на потегот од крстосницата со булевар „Партизански одреди“ до крстосницата со булевар „Илинден“.

 

*Извор на фотографија: Град Скопје

 

Оваа велосипедско-пешачка патека е дел од поврзувањето кое се реализира во рамки на проектот „Скопје Велоград“ и истата е со вкупна должина од околу 2 километри, на потег од раскрсницата со булеварот „Митрополит Теодосиј Гологанов“ до раскрсницата со улица „Скупи“ (Хубо Маркет). По завршувањето на овој дел од велосипедската патека, градежните работи ќе продолжат и на преостанатиот дел на ова поврзување.

 

Овој конектор е од исклучителна важност поради тоа што истиот треба да ги поврзе рутите 1 и 3, поточно велосипедската патека по должината на булевар „Илинден“ (рута 1) со велосипедската патека по должината на булеварот „Митрополит Теодосиј Гологанов“ (рута 3).

 

Градот Скопје ги продолжува своите активности и заложби да прерасне во велосипедска метропола. Во оваа 2018 година во буџетот на Град Скопје за изградба и реконструкција на велосипедски патеки се предвидени 30 милиони денари.