Претходна статија
Отворен спомен паркот на Никола Карев во Свиланово
Следна статија
Штип работи на проект за изградба на трибини на градскиот стадион

Продолжен рокот за преиспитување на ДУП-овите во општина Центар

Објавено на 27.04.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Советот на општина Центар го продолжи мораториумот за градење за дополнителни два месеца во централното градско подрачје. Со изгласаната одлука се запира спроведувањето на 31 Детален урбанистички план на територијата на општина Центар. Разгледувањето на целокупната урбанистичко – планска документација е во завршна фаза, додека при нејзиното донесување е предвидено да се земат предвид забелешките од советниците и од граѓаните. Со претстојната ревизија на урбанистичката документација е зацртано да се овозможи хумано живеење, надминување на урбаните бариери на лица со попреченост, услови за паркирање, заштита и унапредување на животната средина и поквалитетно осветлување.

 

 

Најновата одлука на општинските власти од Центар претставува трето продолжување на мораториумот за градење во централното градско подрачје. Ваквата одлука стапи на сила на 28 декември 2017 година и со неа беше предвидено да се анализира законитоста во постапувањето при реализацијата на урбанистичките планови.