Претходна статија
И од Европа стигнува поддршка за зачувување на Студенчишкото блато во Охрид
Следна статија
Непречено тече реконструкцијата на автопатот меѓу Скопје и Куманово

Повеќе сме патувале со автобус на почетокот од 2017 година

Објавено на 19.05.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Автобускиот транспорт во првите три месеци од 2017 година бележи позначаен раст. Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупниот број на превезени патници во патниот патнички превоз е зголемен за 6,5% во однос на идентичниот период лани. Според видот на превозот, бројот на превезени патници во градскиот превоз е зголемен за 1,4%, во приградскиот превоз за 15,9%, во меѓународниот превоз за 23,8%, додека единствено намалување од 0,8% е забележано кај меѓуградскиот автобуски транспорт.

 

 

Во однос на четвртото тримесечје од 2016 година, вкупниот број на патници е намален за 0,9%. Според видот на превозот, бројот на превезени патници во градскиот превоз е намален за 7,3%, во приградскиот транспорт е зголемен за 11,3%, во меѓународниот превоз за 4,5%, додека во меѓуградскиот превоз намалувањето изнесува 6,9%. Автобускиот превоз во првите три месеци од годинава имал вкупно 22.164.000 корисници на неговите услуги.