Претходна статија
Во полн ек е изградбата на нов плоштад во Кавадарци
Следна статија
Пуштено е во употреба патното одмориште на Лукоил на автопатот Скопје - Тетово

Поставени спомениците на просветителите

Објавено на 12.06.2010 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

Утрово на Плоштадот Карпошово Востание во Скопје, од двете страни на Камениот мост беа поставени бронзените споменици на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј и на нивните ученици Свети Климент и Наум Охридски.  Методиј и Климент се претставени како владици, а Кирил и Наум како монаси. Попладнево се монтираа за проектот „Скопје 2014“ стандардните бронзени рељефи и се дообработуваа постаментите. Ќе следува хортикултурно уредување и поставување на урбана опрема во околината на обележјата. Споменикот на Свети Кирил и Методиј чини 540 илјади евра и негов автор е Жарко Башески, а автор на споменикот на Свети Климент и Наум е Перо Кованцалиев и тој чини 580 илјади евра.


##

####

##