Претходна статија
Огласени на продажба осум градежни парцели во Пробиштип
Следна статија
Поништени четири урбанистички планови за центарот на Скопје

Поставен еколошки билборд „City tree“ во центарот на Скопје

Објавено на 22.03.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Германската амбасада и Центарот за истражување и информирање за животна средина „Еко-свест“ денеска на Скопје му подарија еколошки билборд – комбинација од васкуларни растенија и мовови кои креираат симбиоза, заедно функционираат и придонесуваат за прочистување на амбиентниот воздух. На денешната промоција на билбордот „City tree“ присуствуваа германската амбасадорка во Македонија Кристина Алтхаузер и Секретарот на Град Скопје Марјанчо Тодоровски. Еколошкиот билборд е комбинација од васкуларни растенија и мовови кои креираат симбиоза со моќ да апсорбираат штетни честички од воздухот. Билбордот има ефект на филтрирање на воздухот еквивалентен на 275 дрвја годишно.

 

 

„City tree“ е одржлива инсталација со систем за наводнување, зафаќање на дождовницата и соларен панел. Ваков билборд во текот на вчерашниот ден беше поставен и во центарот на Тетово. „Ми претставува задоволство што реализацијата на овој проект е резултат на партнерство, на симбиоза, исто како што функционира и билбордот „City tree“ од кој корист ќе имаат граѓаните на Скопје“ изјави амбасадорката Кристина Алтхаузер.