Претходна статија
Општина Велес во подготовка на проектот за гасификација на градот
Следна статија
Велес по петти пат годинава бара проектант за изработка на ГУП - от

Одбележани 69 години од основањето на Градежниот факултет

Објавено на 08.10.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

По повод 69 години од основањето на Градежниот факултет при УКИМ, денеска се одржа свеченост за одбележување на јубилејот на која присуствуваше и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. Деканот на Градежниот факултет Дарко Мославац им додели стипендии на 49 студенти запишани на сите насоки и години на факултетот, а на денот на одбележувањето на јубилејот беа прогласени и најдобрите дипломски трудови на студентите од претходната година.

 

*Извор на фотографија: Министерство за транспорт и врски

 

Во својот говор, министерот Горан Сугарески испрати честитки по повод одбележувањето на 69 години од основањето на Градежниот факултет. „Нашата визија и цел е во Република Македонија да создадеме квалитетна инфраструктура. Оттука, природно се јавува потребата од создавање на нераскинлива врска меѓу државните институции и овој Факултет. И морам да спомнам дека таквата соработка досега се движи во вистинска насока“ истакна министерот Сугарески.

 

Градежниот факултет при УКИМ е најстариот технички факултет во Македонија. Формиран е во 1949 година, а првиот час на студентите по градежништво бил одржан на 6 октомври 1949 година во амфитеатарот на тогашниот Технички факултет.