Претходна статија
Македонски железници за цела 2017 година превезле само 500.000 патници
Следна статија
Готов е проектот за изградба на автопатот Скопје - Блаце

Од 16 до 18 март архитектонски симпозиум „Викенд со Орис“ во Дубровник

Објавено на 05.03.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Хрватскиот град Дубровник од 16 до 18 март ќе биде домаќин на третото изданиe на архитектонскиот симпозиум „Викенд со Орис“. Овогодинешниот собир на архитекти ќе биде посветен на еден од великаните на светската архитектонска сцена – Тадау Анду. На собирот ќе се одржи светската промоција на монографијата „Transcending Oppositions/Tadao Ando’s Recent Works“, која под уредништвото на Мароје Мрдуљаш е издадена од хрватското списание „Орис“. Во рамките на архитектонскиот собир, на 16 март ќе се отвори изложбата посветена на Тадау Анду во Уметничката галерија во Дубровник. Тема на изложбата е импресивната обнова на објектот Punta della Dogana во Венеција.

 

 

Овогодинешниот симпозиум „Викенд со Орис“ ќе се одржи во дубровничкиот хотел „Ехцелзиор“. Тридневниот собир на архитекти, дизајнери, уметници и деловни лица ќе го надополнат предавањата на меѓународно признатите архитектонски имиња: Соу Фуџимото од Јапонија, Јухани Паласма од Финска, Мароје Мрдуљаш од Хрватска и Карин Шерман од Хрватска. Котизацијата за учество на овој врвен архитектонски симпозиум е 300 хрватски куни, додека студентската котизација изнесува 90 куни. Организатор на настанот е хрватското архитектонско списание „Орис“.