Претходна статија
Македонија со „Ослободување на просторот“ ќе патува на Венециското биенале на архитектура
Следна статија
ТЕМА: Чума од негрижа ги уништи македонските автокампови

Ново осветлување на двата автопатски влеза во Скопје од источната страна

Објавено на 30.04.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Јавното претпријатие за државни патишта го комплетираше осветлувањето на двата автопатски влеза во Скопје од правецот на Куманово и Велес. Пуштено е во функција осветлувањето во должина од 12 километри, со кое се опфатени делниците од клучката Хиподром до клучката Белви (5,5 километри) и од клучката Хиподром до клучката Кадино (6,5 километри). Вкупно се поставени 276 канделабри со 585 светилки, при што во проектот се вложени 61 милион денари.

 

*Извор на фотографии: Министерство за транспорт и врски

 

Новото осветлување е управувано од централен систем за мониторинг од каде е овозможено во реално време да се врши далечинска контрола во зависност од интензитетот на сообраќај и временските услови на патните делници. Со овој систем се врши и детектирање и алармирање на системот во случај на настанат дефект. На овие делници во системот се интегрирани шест метеоролошки станици што ја мерат температурата, влажноста и притисокот на воздухот, а постојат и услови за дополнително поставување на сензори за мерење на температурата на коловозот.