Претходна статија
Објавен нов тендер за рехабилитација на електропреносната мрежа на МЕПСО
Следна статија
Струшки „Илинден“ ќе ја реконструира улицата „Кеј Македонија“ во Охрид

Нови водомери во куќите и велосипеди за граѓаните на општина Карпош

Објавено на 22.05.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Ќе се менуваат старите куќни водомери на територијата на скопската општина Карпош. Советниците денеска ја усвоија одлуката за добивање на финансиски средства за вградување на нови ултразвучни водомери и за нивна интеграција во постојниот систем за далечинско отчитување на Ј.П. „Водовод и канализација“. Добиените финансиски средства од околу 200.000 евра се од грантот на Европската банка за обнова и развој, којшто се реализира преку Министерството за транспорт и врски. Со реализацијата на овој проект ќе се заменат водомерите на околу 500 домаќинства во општина Карпош.

 

 

Советот на општина Карпош на денешната седница донесе одлука за спроведување на дополнителен јавен повик за доделување субвенции за набавка на нови велосипеди. По исцрпувањето на планираните средства во висина од 300.000 денари, граѓаните од оваа скопска општина ќе можат да аплицираат за дополнителните 360.000 денари. Вториот јавен повик за поврат на дел од вложените средства во набавка на велосипеди ќе биде објавен деновиве и ќе биде достапен на веб – страницата на Општина Карпош.