Претходна статија
Реконструкцијата на автопатот Катланово - Петровец ќе заврши до мај
Следна статија
Шест години ни трага, ни глас од изградбата на Јужниот булевар во Скопје

Низа пропусти при изградбата на општинската зграда во Карпош

Објавено на 16.04.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

И по шест години од почетокот на изградбата, општинската зграда во Карпош не е ставена во функција на граѓаните. Административниот објект не е довршен, а од Општина Карпош денеска излегоа со дополнителни податоци што го комплицираат завршувањето на овој проект. Државниот завод за ревизија во изготвениот Ревизорски извештај за материјално – финансиското работење на Општина Карпош открил низа пропусти при изградбата на општинската зграда. Изградбата на административниот објект е врз основа на проект што не бил одобрен од Советот на општина Карпош, како и без изменето одобрение за градење што не е во согласност со Законот за градење и Одлуката за изградба на административниот објект.

 

 

„За впишаното заложно право на идната градба и на земјиштето нема согласност ниту од Министерството за транспорт и врски, ниту од Државното правобранителство, како надлежни органи за заштита на имотните права, со што е повреден членот 12 од Законот за државно правобранителство“ изјави градоначалникот Стефан Богоев на денешната прес – конференција. Тој не посочи кога ќе се заврши со градба на овој административен објект. Сепак, меѓу информациите што ги спомена е и фактот дека Општина Карпош во моментов должи 18 милиони евра, акумулиран од минатите години.

 

Новата општинска зграда во скопската населба Карпош 3 требаше да го реши проблемот со сместување на администрацијата. Објектот со приземје, три ката и поткровје треба да обезбеди канцелариски простории за 200 вработени, како и паркинг простор со површина од околу 1.000 метри квадратни. Надворешниот лик на зградата речиси целосно е комплетиран, но останува да се доврши ентериерното уредување на овој објект.