Претходна статија
Во Струга ќе се градат два кружни тека и ќе се реконструира улицата „Пролетерски Бригади“
Следна статија
Изложбата „Пре-фабрикати: Растечките куќи на Скопје“ привлече голем интерес меѓу скопската публика

Наредната недела ќе се знае дали ќе се затвори рудникот Казандол

Објавено на 14.03.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Македонската влада на вчерашната седница го задолжи Министерството за економија во рок од седум дена да изготви информација за исполнетост на условите за раскинување на договорот за концесија за експлоатација на минерални суровини на локалитетот „Казандол“. Ако се потврдат информациите дека концесионерот ги пробил роковите за изградба на рудникот, тогаш ќе се одземе дозволата за експлоатација и дефинитивно ќе се затвори рудникот Казандол. И владиниот портпарол Миле Бошњаковски на денешната прес-конференција потврди дека работна група во владата утврдила повеќе недоследности како основа за стопирање на изградбата на овој рудник.

 

*Од почетокот на изградбата на рудникот во Казандол

 

Концесијата за експлоатација на руда е доделена на англиско – украинската компанија „Сардич МЦ“ во јули 2015 година. Камен – темелникот на овој рудник за катоден бакар беше поставен на 25 август 2016 година. Инвеститорот тврдеше дека во новиот рудник со планиран годишен капацитет од 4.000 тони катоден бакар ќе вложи 35 милиони евра.