Претходна статија
Регистриран драстичен пад на пазарот на недвижности во 2017 година
Следна статија
Њујоршката МоМА на 15 јули ги отвора портите на изложбата „Кон утопијата на бетонот: Архитектурата во Југославија, 1948-1980“

На вештачки снег ќе се скија од наредната сезона во ски – центарот Маврово

Објавено на 09.07.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

Скијачкиот центар Маврово ќе инвестира околу 700.000 евра во поставување нова опрема за производство на технички, еколошки снег на скијачката патека „Едносед“. Опремата започна да се поставува во текот на денешниот ден, а рокот за изведба на овој проект е четири месеци. На скијачката патека со должина од речиси 2 километри ќе бидат поставени 18 шахти, 9 снежни топа и 4 снежни стикови. Снежењето на патеката ќе започне со создавањето температурни услови во текот на претстојната зимска сезона.

„Целиот систем за правење снег ќе се раководи од компјутерски центар и ќе има 24 – часовен надзор на патеката, на количеството снег и на метеоролошката состојба на самата патека“ информираат од ски – центарот Маврово. Започнатото вложување во воведувањето вештачки снег е сопствена инвестиција на самиот скијачки центар.