Претходна статија
Започна проектирањето на идниот булевар „Македонско Косовска бригада“
Следна статија
Македонија го доби грантот од 68,6 милиони евра за пругата кон Бугарија

Мораториумот за градење во Центар продолжен до 30 април 2019 година

Објавено на 14.12.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Советот на општина Центар го продолжи мораториумот за градење на територијата на оваа општина до 30 април 2019 година. Одлуката, која што за прв пат беше донесена пред една година, ќе продолжи да се применува, при што запирањето на спроведувањето на урбанистичките планови се однесува на 31 ДУП. Овие планови се враќаат на повторна доработка, а истовремено се забранува издавање на одобренија за градење на територијата на оваа општина, со што ќе се воведе ред во урбанистичкото планирање и ќе се придонесе кон намалување на загадувањето на околина и на воздухот.

 

 

Паралелно со ваквиот потег на општинските власти, тимот за евалуација на ДУП – овите при општина Центар непречено работи на разгледување на урбанистичките планови, при што досега се евалуирани ДУП – овите Крњево 2, Пресвета Богородица, Маџир Маало 2, Мирче Мацан, Ново Маало, Населба Пролет, Даре Џамбаз, Голем Ринг – Јужен дел, Клинички центар и Тасино чешмиче 1 и 2 и се изготвени соодветни извештаи за нив.