Претходна статија
СДСМ ќе проверува како одделни објекти станувале дел од „Скопје 2014“
Следна статија
Шпанците се жалат на проблеми при изградбата на патот Градско - Прилеп

Комората на овластени архитекти и инженери бара измени во Законот за градење

Објавено на 07.07.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Законот за градење треба да претрпи промени во однос на неколку одредби, смета Комората на овластени архитекти и инженери на Република Македонија. Нејзиниот претседател Миле Димитровски вчера го запозна министерот за транспорт и врски Горан Сугарески со овие предлози. Од комората заклучиле дека се потребни измени и дополнувања на законот во функција на негово подобрување, со особен нагласок во делот на категоризацијата на градбите. Тие посочуваат дека се потребни измени и дополнувања во делот на издавање овластувања и на нивното продолжување.

 

* Извор на фотографија: Комора на овластени архитекти и инженери на Р.М.

 

Комората на овластени архитекти и инженери побара донесување на правилник за нормативи за урбанистички и градежни активности. Оттаму бараат и доекипирање на Министерството за транспорт и врски, со што ќе се интензивира соработката со ова министерство во делот на урбанизам, градежништво и архитектура. Министерот Горан Сугарески истакна дека дава поддршка за сите активности кои се во насока на подобрување на законските решенија, особено за Законот за градење и за Законот за просторно и урбанистичко планирање.