Претходна статија
Демир Капија наскоро ќе добие нов градски плоштад
Следна статија
Петта зграда со социјални станови на Хабитат во Велес

Камен-темелник за нова фабрика во ТИРЗ Прилеп

Објавено на 11.07.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Германската компанија ВИК денеска ја започна изградбата на нов индустриски објект во технолошко индустриската развојна зона Прилеп. Инвестицијата ќе се одвива во неколку фази и е предвидено да изнесува околу 12 милиони евра. Фабриката е предвидено да се простира на површина од 10.000 метри квадратни и во неа е предвидено да се вработат 1.000 лица. Во индустрискиот погон ќе се произведуваат апарати за кафе кои ќе се пласираат на европскиот пазар. „Го чувствуваме добриот дух на луѓето и позитивната атмосфера која ја има тука. И затоа со голема доверба знаеме дека Прилеп и Македонија се наш одличен избор“ изјави Кристоф Доерн, менаџер на ВИК.

 

* Извор на фотографии: Општина Прилеп

 

Прилепскиот градоначалник Марјан Ристески изјави дека во ТИРЗ Прилеп досега биле инвестирани 2.000.000 евра во изведба на комплетна инфраструктура. Индустрискиот објект е предвидено да се заврши до февруари 2018 година. Изведувач на градежните работи е штипската фирма „Актива“, додека надзорот над работите ќе го врши „Студио Атриум“ од Штип.