Претходна статија
На 13 ноември промоција на „Скопје - Архитектурата како фотографска скулптура (1963-1990)“
Следна статија
Интензивно се гради системот за наводнување „Равен - Речица“

Изложба на спомениците и спомен обележјата од НОБ во Музејот на град Скопје

Објавено на 08.11.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Во Музејот на град Скопје на 12 ноември (понеделник), со почеток од 20 часот, ќе биде отворена изложбата со наслов „Регистратура: актуелни состојби – инакви значења“ од авторот Станимир Неделковски. Авторот низ изложбената поставка критички ја согледува состојбата со спомениците и спомен обележјата од НОБ на територијата на Скопје и презентира возбудлив фотографски есеј за нив.

 

Проектот има за цел да направи збирна претстава за тоа во каква состојба се наоѓаат спомениците од овој период во Скопје и кое е нивното претпоставено значење во новото просторно, но и општествено опкружување. Местото на презентација и каталогот на проектот го формираат одделот Регистратура кој треба да ја меморира и индексира нашата актуелна општествена состојба. Отворањето на изложбата на авторот Станимир Неделковски ќе се одржи ден пред одбележувањето на 74 – годишнината од ослободувањето на Скопје од фашистичкиот непријател.