Претходна статија
ЕЛЕМ ќе вложи 270.000 евра во проекти и истражувања на обновливите извори на енергија
Следна статија
ЕЛЕМ сака модерна фасада на заедничкиот објект со ЕВН

Хил интернешнл и ЕЖИС ќе го вршат надзорот над изградбата на патот Градско – Дреново

Објавено на 09.11.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Американската компанија Хил интернешнл, заедно со француската фирма ЕЖИС, ќе бидат вклучени во надзорот на градежните работи за изведба на експресниот пат Градско – Дреново. Договорот е склучен со македонската влада и е со времетраење од 50 месеци. Неговата вредност е 3,57 милиони евра, од кои трошоците на Хил ќе бидат 1,3 милиони евра, соопштуваат од оваа компанија. Изградбата на оваа делница од експресниот пат Прилеп – Градско веќе ја најави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

 

 

Вкупната должина на трасата е 15,5 километри. Со проектот е предвидено да се изведат пет нови вијадукти, две клучки, четири подвозници, четири надвозници и останати објекти на патниот правец. Изградбата на делницата од Градско до Дреново треба да започне до крајот на годинава, а рокот за нејзина изведба истекува до крајот на 2019 година. За нејзината реализација беше одобрен неповратен грант во висина од 35,4 милиони евра од страна на Европската унија.

 

 

» Форумска дискусија за експресниот пат Градско – Прилеп