Претходна статија
Мораториумот во Центар укинат, барања за градежни дозволи ќе се штанцаат турбо
Следна статија
Општина Центар не се откажува од мораториумот на градење

„Гранит“ ќе гради автопат во Босна вреден 62,5 милиони евра

Објавено на 21.03.2019 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Македонско – босанскиот конзорциум на компаниите „Гранит“ од Скопје и „Интеграл Инженеринг“ од Лакташи е избран за изведувач на првата фаза од изградбата на автопатот во рамки на Коридорот 5ц на територијата на Босна и Херцеговина. Јавното претпријатие „Автопати“ на Република Српска го склучи договорот со овој конзорциум за изведба на автопатската делница помеѓу клучката Јоховац (Товир) и Руданка (Костајница). Проектот е во вредност од 62,5 милиони евра, се вели во информацијата објавена од скопски „Гранит“ на веб – страницата на Македонска берза.

 

Градежната компанија „Гранит“ веќе има големо искуство со изградбата на автопати во Босна и Херцеговина. Од друга страна, босанскиот пазар е традиционално најатрактивен за македонските компании при реализацијата на градителски проекти во странство. „Гранит“ го заврши минатогодишното работење со зголемена добивка, која на крајот од 2018 година изнесувала 302,7 милиони денари.