Претходна статија
14,5 милиони денари за изградба на две нови велосипедски рути во Скопје
Следна статија
„ГЕИНГ“ ќе го изготви основниот проект за реконструкција на спортската сала во Куманово

Граѓаните може да поднесуваат барања за приватизација на државно градежно земјиште

Објавено на 10.07.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

Граѓаните повторно можат да поднесуваат барања за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост во Управата за имотно правни работи. Како што информираат од Министерството за финансии, измените на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост вчера стапија на сила. Со истекувањето на претходниот рок на 15 декември 2014 година, до денес, граѓаните законски не можеа да поднесат барање за приватизација. Крајниот рок за поднесување на барање за приватизација на државно градежно земјиште е 31 декември 2021 година.

Документите кои треба да се приложат кон барањето се: фотокопија од лична карта или пасош, правна основа врз основа на кое е стекнато правото на користење на земјиштето (закон, тапија, пресуда, договор, решение, одлука на надлежен орган) и податоци за земјиштето, односно имотен лист од катастар на недвижности или поседовен лист од катастарот на недвижности. Барањата се поднесуваат во подрачните единици на Управата за имотно правни работи во општината во која се наоѓа земјиштето.