Претходна статија
Ѓорче Петров бара партнер за изградба на општинската зграда
Следна статија
Проработе фонтаната на Плоштадот Филип Втори

Градот Скопје објави тендер за Луна паркот

Објавено на 04.11.2011 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

Тендерот за доделување право на изградба, управување и одржување на скопскиот забавен парк денес е објавен во дневните весници. Градската власт бара концесионер за изградба на нов забавен парк на местото на постоечкиот Луна парк во Градскиот парк во Скопје на површина од 25.327 метри квадратни. Според јавниот повик, проценетата вредност на концесискиот проект изнесува 12 милиони евра.

 

Во критериумите за евалуација на заинтересираните инвеститори мнозински дел заземаат периодот на целосна изградба на забавниот парк (15 поени) и квалитетот и оригиналноста на објектот (40 поени), при што дизајнот на новиот забавен парк ќе носи 20 поени при изборот на најповолен понудувач. Избраниот инвеститор ќе ја добие концесијата за управување со Луна паркот за период од 30 години. Крајниот рок за доставување на понудите на заинтересираните субјекти е 26 декември.

 

Градот Скопје во јануари годинава објави барање за изразување интерес на заинтересирани компании кои би го изградиле новиот забавен парк. Во првичната фаза градските власти бараа писма за изразување интерес од потенцијалните инвеститори. Неколку години наназад се нижат безуспешни обиди за пронаоѓање на приватен партнер кој целосно ќе го поднови дотраениот објект. Главната причина за досегашната незаинтересираност на компаниите беше опасноста од нерентабилност на забавниот парк.

 

» Форумска дискусија за овој проект

 

 

Бојан Блажевски