Плоштад Скендербег |
Post Reply | Page 123 38> |
Author | ||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#1 Topic: Плоштад Скендербег Posted: 18-Jun-2010 at 17:55 |
|
Оваа вест е доста оптоварена со политика, но има доста релевантни информации за повеќе проекти па да ја постираме:
Edited by Cloverstack - 18-Jul-2010 at 12:30 |
||
SkyBoy
Senior Member Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
Quote Reply #2 Posted: 19-Jun-2010 at 03:25 | |
значи спомеников по тапа локација неможеше да има..
|
||
SkyBoy
Quote Reply #3 Posted: 15-Jul-2010 at 21:54 | |
Обезбедени пари за плоштадот Скендербег
Со 10 милиони денари предвидени со ребалансот на буџетот, општината Чаир ќе почне со изградбата на плоштадот Скендрбег во Старата Чаршија, кој се очекува да биде поголем од Плоштадот Македонија. Паралелно со плоштадот ќе се изгради и подземен паркинг и подвозници, додека со другиот дел од градот ќе го поврзува мост што треба да се изгради спроти Народниот театар вели Изет Меџити градоначалник на Чаир. |
||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #4 Posted: 15-Jul-2010 at 23:01 | |
Можам да замислам зошто политичари (од условно кажано двете страни) би сакале да има „наши“ и „нивни“ плоштади. Со формулациите во текстов исто така очигледна е намерата да си ги мериме (плоштадите) на кого му е поголем. А Изет Меџити, човекот кој го спроведе дивото поставување на споменикот на Скендербег (за што можеме да претпоставиме дека беше една од иницијалните каписли кои резултираа со Скопје 2014) се гледа дека не излегол од стариот филм. Ама доволно е да погледне на гугл земја па да сфати дека едноставно физички нема простор за некаков мега-плоштад каков што му се увртел во глава. Ај добро, чим он така вика, можда ќе му биде и најголем во светот. Edited by Cloverstack - 15-Jul-2010 at 23:02 |
||
alexgizh
Moderator Group Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
Quote Reply #5 Posted: 16-Jul-2010 at 00:34 | |
...освен ако не ја срушат Стоковна Куќа Илинден, и две три згради позади неа |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
ovaj_stariov
Senior Member Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
Quote Reply #6 Posted: 16-Jul-2010 at 12:21 | |
можи на два спрата ќе го прави
|
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
Anti-NGO
Groupie Joined: 16-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #7 Posted: 16-Jul-2010 at 18:43 | |
Идејата за плоштад на место на паркингот е ОК, исто како што мислам дека и Карпошево Востание мора да се среди, ослободи од паркингот и да се преуреди во вистински плоштад. Исто така, имајќи предци во Мијачијата, мене лично и споменикот и името на плоштадот не ми смета, туку напротив, а знаејќи ја историјата за Георгија Кастриот - Искендер (Втор Александар). Само со оглед на просторот и чувстителноста, мислам дека не би требало да има споменици и да се дава етничка димензија на овој простор, освен Скендербег кој е важен и за двете етнички групи. @Clover Дозволи за првпат целосно да се согласам со тебе Edited by Anti-NGO - 16-Jul-2010 at 18:44 |
||
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Online Posts: 4090 |
Quote Reply #8 Posted: 16-Jul-2010 at 19:48 | |
aman be vie, veruvate na vakvo nesto?pogolem od plostad makedonija? od kade si ja vide taa golema poversina okolu sekenderbeg?ne znam, toa sto znam e deka toj laze ama ima i mesto za iznenaduvanje...kje cekame...
a sega mi e glupo sto kje ima 2 plostadi so 2 vazni spomenici, demek plostad mkd ima spomenik na aleksander znaci na mak, a skenderbeg nekako na albancite.....glupavo navistina. @ anti-ngo ne provociraj te molam(ko naokolu). sekoja drzava ima svoja istorija.Vo albanija aleksandar se vika leka i madh(goelmiot leka) pa zatoa prvite i segasnite pari se vikaat LEK. Koga izleze prviot lek so aleksandar togas nikoj od drzavite ja nemaa toa moneta(nitu pak grcija) jas kako albanec, imeto mi e kastriot.Aj kazimi eden makedonec sto se vika kastriot?/ ne ve navreduvam ama ete, mozno e da bil turcin ama ne mkd. |
||
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #9 Posted: 16-Jul-2010 at 19:59 | |
Скендербег, Искендер ,Герг Кастриот ,тој бил што бил тоа негова работа, но да се навратиме во темата ,тука сигурно се мисли дека тој големиот паркинг што се наога да се претвори во паркинг а горниот дел да биде плоштад, или евентуално да се продолжи мостот кој ги спојува чаршијата и центар т.н Стоковна Кука мост.
како трета опција уличката помегу паркингот и мавровка и тој големиот паркинг што им припага на зградите да стане подземен( или подрум паркинг) а горе да се претвори во голем плоштад. Мислам дека порано имаше некои рендери во врска со ова ... се планираше да се руши бит пазар, па после се предомислија сакаа да го рушат МАКИЗ , т.е денешна тутунска до споменикот на скендербег. |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #10 Posted: 16-Jul-2010 at 22:36 | |
Повторно мислам дека е комплетно утната работата кога под плоштад се подразбира партерно уредување и толку. Нема повторно да тупам со тоа дека локацијата е залепена до прометен булевар, некако би ја проголтал идејата за плоштад како интро во чаршијата (иако тешко ми е да ја проголтам и како таква со оглед на тоа што текот по кој се движат луѓето е веќе канализиран преку стоковна куќа мост, можеби доколку има големи паркинзи под земја каде би се паркирале луѓе кои идат во чаршијата може да зборуваме за нешто).
Но што е со окружувањето? Гледано од булеварот имаме 2 станбени згради, онаа каскадната од десна страна (која мене ми се допаѓа) моментално се унаказува со разноразни доградби и спојки на балкони, имаме една новокомпонирана зграда во позадина, ако не се лажам има таму и еден постар блок. И тука е МАКИЗ или како веќе се вика денеска. Едноставно не ми штима. Во државава се прават или се најавени низа плоштади и образецот е секогаш ист, некаков плочник со фонтани и завршена работа. Кога ќе видиме сериозен конкурс за обликување на плоштад вклучувајќи ја и околината? |
||
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Online Posts: 4090 |
Quote Reply #11 Posted: 21-Jul-2010 at 19:00 | |
Mexhiti informiral deka arhitektite ocenuvale deka plostadot moze da bide golem od 5000 do 24000 kvadrati metri.Kolku kje bide golem kje odlucuvaat arhitektite.Do krajot na 2010 ta godina treba da se znae kako kje izgleda plosadot.
|
||
gorco
Senior Member Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
Quote Reply #12 Posted: 21-Jul-2010 at 20:23 | |
ТИПС ЕНД ЧРИКС - 1. Човеко не знае шо е тоа гууг `рт. 2. Човеко не знае дека истиот тиа Скендербег го штител христијанското население во Дебарско :S |
||
Dave Gahan
Senior Member Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
Quote Reply #13 Posted: 21-Jul-2010 at 21:23 | |
Би било многу пофраерски ако можат некако програмски да го направат побогат плоштадот, а не да го мерат во метри квадратни...ама тука не е тоа идејата очигледно, како што не била никаде претходно... Меџити, Тодоровиќ и слични на нив ги доживувам само како марионети во вакви случаи и не верувам дека воопшто влијаат во донесување на некакви одлуки...може за супер-глупата порта во чаршија, овде одлуката е донесена некаде погоре, ама тоа се други жалосни теми... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
Cloverstack
Quote Reply #14 Posted: 21-Jul-2010 at 22:11 | |
Не сакам да звучам плитко со потенцирање само на збркава околу квадратурата, но ако не знаат ни тоа да го израчунаат, џабе ни е секој муабет понатака...
Инаку плоштадот реално може да биде со површина од околу 2.500 квадрати. Како ќе добијат 5.000, а камо ли 24.000, тоа сум живо љубопитен. Можда плоштадов ќе биде на 10 спрата... Edited by Cloverstack - 21-Jul-2010 at 22:12 |
||
Vladimir P
Senior Member Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
Quote Reply #15 Posted: 21-Jul-2010 at 23:22 | |
Катен плоштад
|
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
gorco
Senior Member Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
Quote Reply #16 Posted: 22-Jul-2010 at 07:23 | |
Мултиетнички
|
||
my Macedonia
Quote Reply #17 Posted: 22-Jul-2010 at 07:47 | |
istotaka kje ima podzemen parking pred kompanijata ,,de koka,,.
informaciite mi se od dnevnici kako fakti.Tatko mi ja donesel pa sucajno vidov vnatre........
|
||
axel
Senior Member Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
Quote Reply #18 Posted: 05-Aug-2010 at 05:29 | |
Скендер-бег ќе добие плоштад Општина Чаир бара идејно решение за плоштад чија изградба е планирана за наредната година Околината кај споменикот на Скендер-бег ќе се преуредува во плоштад.
Општина Чаир веќе бара идејно решение за уредување на просторот, кој
надлежните планираат да го претворат во најрепрезентативен дел од
Општината, а можеби и во централното градско подрачје. Плоштадот ќе се
простирал на местото на постојниот паркинг пред стоковната куќа
„Илинден“ и освен споменикот на Скендер-бег, како централна фигура на
плоштадот е замислено да се постави урбана опрема, можеби и фонтана, но
сигурно не и нови споменици. |
||
SkyBoy
Quote Reply #19 Posted: 05-Aug-2010 at 07:22 | |
. Edited by SkyBoy - 07-Aug-2010 at 15:28 |
||
my Macedonia
Quote Reply #20 Posted: 05-Aug-2010 at 10:57 | |
znaci seriozno misli covekot.........
A deka nema da ima drugi spomenici e eden prv dobar cekor!Ne se potrebni uste spomenici.
Vakov daobar cekor napravi i zaev!
Se nadevam deka kje se realizira, barem malku da se urbanizira opstinata!Se naoga vednas vo centarot i normalno deka treba da se sredi. Fontanata i podzemniot parking se Top idea.!!
|
||
Post Reply | Page 123 38> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |