Софтвер |
Post Reply | Page 123 6> |
Author | |||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#1 Topic: Софтвер Posted: 28-Oct-2008 at 22:46 |
||
Редно е да гибнеме по малце и во полето на софтвер во контекст на овој суб-форум.
Значи оваа нишка е за било каков софтвер кој е поврзан со темата, како на пример софтвер за планирање, проектирање, дизајн и сл. Јас сега за сега само да иницирам. Сигурен сум дека бетон ќе има што да каже на оваа тема |
|||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #2 Posted: 29-Oct-2008 at 01:00 | ||
па отприлика можам да кажам добра вечер за темава, се надевам дека ќе ги поделиме искуствата и познавањата за Build софтвер и алатки... она што мене лично ме импресионира е Google SketchUp кој толку го доближи проектирањето до обичниот човек што мислам дека веќе сите скицирања ќе добијат 3д форма па и работата ќе оди како песна, посебно што како програм е прилично прецизен кога станува збор за димензиите а и секој меш(објект) лесно се експортира во сите можни 3д формати од obj па се до cad форматот, а да биде уште поинтересно секој објект може да се качи на GE... за CAD/CAM муабетите само можам да посочам од каде и до каде може да се оди бидејќи имам навистина скромно искуство т.е. доволно колку за пинг-понг муабет но не и за да распалам па се надевам дека некој друг може подетално да не запознае со предностите и маните на овие програми и процеси на изведба, тука би влегле цнц машините кои по зададен модел принтаат на материјалите па се надевам дека некој од Академијата на Микросам ќе фрли нешто повеќе инфо околу процесот... |
|||
beTon
Quote Reply #3 Posted: 19-Nov-2008 at 19:00 | ||
кло желбата да ѕирнеш во CityEngine ќе ти се оствари, ептен брзо пуштија срце Procedural Inc. CityEngine FAQ
Download 30-Day Trial Now! Export Samples for CE CityEngine Tutorials [1][2][3]
|
|||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #4 Posted: 20-Nov-2008 at 00:56 | ||
Уште "crack" да најдеш и наредена е |
|||
beTon
Quote Reply #5 Posted: 20-Nov-2008 at 01:22 | ||
па за сега не ти треба, додека го проучуваш! а и сеуште е рано за крек муабети, иако на магарето има нешто сепак се фол немаат никаков експорт плагин. ме чуди како за шест месеци откако е излезен сеуште куртулил кршење кичма изгледа има нешто посреди, можеби се во сојуз со пиратите чудно како не приметив до сега дека имаат trial налетав на информација дека прво било планирано за 23 мај да ја пуштат некомерцијалнава верзија но дури некаде јули ја пуштиле. инаку муабетов се крчка уште од 2004, а Pascal Mueller знам 2006 излезе на siggraph со Transformations in Architectural Design и секоја година излегуваа со нешто ново и подобро на фестивалот... www.procedural.com/company/press_room www.vision.ee.ethz.ch/~pmueller/publications.html Procedural Ships CityEngine for Urban Modeling CityEngine Generates Rome in One Day
Edited by beTon - 20-Nov-2008 at 01:38 |
|||
beTon
Quote Reply #6 Posted: 20-Nov-2008 at 02:00 | ||
|
|||
beTon
Quote Reply #7 Posted: 13-Feb-2009 at 15:15 | ||
да се вратам пополека на СКечап, бар со него имам искуство, единствено ми е проблем да најдам квалитетна рендер машина за истиот засега, но и тоа се решава со малку експорт по другите 3д апликации... она што ме изненади пријатно е тоа што и официјално и кај нас SketcUp почна да се користи од архитектите, обично се досега сите беа заглавени на извиканите CAD платформи како archicad, revit, adt, microstation итн. сепак се работи за проекти кои одат во контекст на единечен презентациски модел...
Edited by beTon - 13-Feb-2009 at 16:16 |
|||
sr
Newbiе Joined: 20-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #8 Posted: 20-Feb-2009 at 16:08 | ||
ne znam dali prasanjeto e za tuka ama sepak moze li da mi kazete so kakva programa se pravat vakvi 3D vizualizacii
|
|||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #9 Posted: 20-Feb-2009 at 16:24 | ||
Ср еве јас го префрив твојот пост на право место! Најнапред добредошол. Одолу 3д дизајн софтвер има една плеада софтвери што може да се искористат. Ја ќе оставам упатените да ти одгворат што највеќе практикуваат! Единствено знам дека на еден приватен факултет кај нас се изучува 3д студио макс, нормално делумно!
|
|||
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #10 Posted: 20-Feb-2009 at 16:44 | ||
Обично професионалните архитекти кога сакаат да направат асален реднер и што е можно пореален, користат некои од програмите како ArchiCAD и подоцна го доработуваат на Фотошоп.
Кај нас многу тешко се доаѓа до рендер, но еве за овој рендер конкретно лесно може да се заклучи дека е користен исклучиво овој софтвер |
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
beTon
Quote Reply #11 Posted: 20-Feb-2009 at 21:15 | ||
донекаде си во право, сепак самите апликации за моделирање немаат нешто екстра рендер машини, затоа обично има плагин за посебни рендери како RenderMan, Artlantis, Maxwell Render, Kray, Finalrender, Vray или Mentalray да додадам дека рендерирањето е процес кој бара многу меморија и пред се процесирање, па неретко за филм се користат машини и со 200 процесори, обично со стандард машина во зависност од комплицираноста и обемноста на процесирање една 2д слика од 3д композиција и е потребно од еден па до десет саати, обично овој процес се остава за преку цела вечер да се заврши целосно и нормално без нервози инаку сега веќе има и можности за пост процесирање кај новите рендер машини како реметење на осветлувањето или сенките, иако истото ова може да се средува подоцна во фотошоп сепак најдобро и најреално е тоа да се изведе во самата рендер апликација... Edited by beTon - 20-Feb-2009 at 22:15 |
|||
sr
Newbiе Joined: 20-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #12 Posted: 21-Feb-2009 at 00:01 | ||
ви благодарам за одговорите
а по принцип јас ги користам autocad и photoshop |
|||
beTon
Quote Reply #13 Posted: 21-Feb-2009 at 14:00 | ||
што и да користиш па и скечап, нема да можеш да извадиш ваков реалистичен ефект само со дефаулт рендерите по апликациите и да го поднашминкаш сетне резултатот во фотошоп, бар не засега, затоа и ги наведов погоре скоро сите рендер машини со кои можеш да добиеш скоро реалистична рендерирана слика, јасно претходно мораш и добро да си ја завршиш работата во основната апликација. инаку за споредба околу предностите на некоја апликација за рендерирање ќе треба сам да извадиш заклучок барајќи споредби помеѓу потесниот избор што ќе го направиш пример како |
|||
medo
Senior Member Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
Quote Reply #14 Posted: 12-Mar-2009 at 18:19 | ||
Еден од добрите рендер машини што сум го видел на дело е Kerkythea
|
|||
medo
Quote Reply #15 Posted: 13-Mar-2009 at 16:32 | ||
Гледав презентација за Скечап и видов дека со про верзија може да се увезе dwg датотека.
Како да увезам dwg основа на еден објект, за да можам да го дигнам во 3D? Ми дава само линии, а не затворени објекти? |
|||
ArchiTechTone
Senior Member Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
Quote Reply #16 Posted: 13-Mar-2009 at 16:47 | ||
Не сум кревал линиски фајл директно во скечап, еве сега пробувам, и не иде... Ако можеш, среди го тридето во АутоКад и префли го во скечап. Јас барем така правам...
|
|||
beTon
Quote Reply #17 Posted: 13-Mar-2009 at 16:49 | ||
кој аутокад го користиш? на нет велат dwg'07 сеуште не е компатибилен формат со SkUp7, засега ги отвора само dwg фајловите од AC'04, значи сочувајго проектот во кад во постарите формати пример 2004 или 2000. колку може да прелаже една иста екстензија, истава беља беше и е со повеќето нови неажурирани формати, сигурно ќе пуштат нова верзија на с’кечапот набрзо. |
|||
medo
Quote Reply #18 Posted: 13-Mar-2009 at 17:41 | ||
Беше АCAD2007, го ставив во 2004 и сега основата е цел блок. Пробав со explode али вергла и се заглавува програмот.
Друга работа е што ужасно бавно зумира и панира. Дали е подобро да го цртам повторно само заради 3D моделот? |
|||
beTon
Quote Reply #19 Posted: 13-Mar-2009 at 18:04 | ||
види дали во кадот сите објекти се една целина, да не сочувуваш само одредена селектирана површина, исто види пробај во скечапот прочепкај со unhide, а во спротивно зошто не пробаш со друга екстензија dxf , obj или acx... инаку сега најдов на гугл дека dwg'07 е компатибилна со скечапот http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=57597 Edited by beTon - 13-Mar-2009 at 18:05 |
|||
beTon
Quote Reply #20 Posted: 14-Mar-2009 at 14:32 | ||
Медо мислам го најдов чарето, но бидејќи не сум фан на CAD програмите досега и не сум налетал на сопкава ниту пак ќе налетав доколку не прашаше. гледам дека двеве апликации бараат чист меѓусебен експорт и импорт однос.
а еве ја и твојата беља, требало да го сочуваш фајлот во AC во примитвна форма-конструкција на елементите...
Edited by beTon - 14-Mar-2009 at 14:33 |
|||
Post Reply | Page 123 6> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |