Обнова на Офицерскиот дом |
Post Reply | Page 123 27> |
Author | |
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply
#1 Topic: Обнова на Офицерскиот дом Posted: 20-Nov-2007 at 03:51 |
Od Dnevnik
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ГРАДСКИТЕ ВЛАСТИ Виолета Аларова ја блокира изградбата на Градска куќа Со новиот урбанистички план, наместо Градска куќа, на плоштадот е предвидено да се гради комерцијален објект, велат од Градот Со новиот детален урбанистички план за Малиот ринг, маркичката за
изградба на Градска куќа на плоштадот е пренаменет за објект за
комерцијални цели, па неизвесно е дали проектот ќе биде реализиран - на
ова предупреди архитектката Љубица Петревска, претставничка од Градот
Скопје на трибината посветена на изградбата на Градска куќа. - Градот
Скопје ја изгуби моќта да одлучува за локациите откако, со
децентрализацијата, надлежностите од областа на урбанизмот им се
пренесени на општините. Моментно, во ниту еден детален план на
територијата на Град Скопје не е предвиден простор за изградба на
Градска куќа - рече Петревска на трибината што градските власти во
петокот ја организираа во Музејот на град Скопје, во рамките на
одбележувањето на празникот 13 Ноември. |
|
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #2 Posted: 08-Dec-2007 at 00:34 |
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #3 Posted: 08-Dec-2007 at 15:36 |
Воопшто не ми значи кое место го освоил проектов, зашто изгубив секаква доверба во „жирито“ после оној испадот со Меморијалната куќа за Мајка Тереза... Вреди да се спомне, иако личи на хибрид на ајпод и random форма...
|
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #4 Posted: 08-Dec-2007 at 15:57 |
Јас сепак ќе ти кажам, тоа е словенечкиот проект, кој беше откупен ради тоа што (пази го сега ова), првонаградениот труд на Мангаровски (кој е практично реплика на офицерски + една стаклена купола) немал добро решен ентериер... Па сега ќе правеле комбинација од надворешноста на офицерски и ентериерот на словенечкиов проект Мене ова никако не ми е јасно... Се сомневав дека е воопшто вистина, ама тогаш сите извори така пренесоа... Инаку според мене словенечкиов проект е дефинитивно добар сам по себе, ама пак ги имаме старите проблеми околку неговото вклопување, зашто немаме генерален концепт како треба да изгледа ниту главниот плоштад, туку само нафрламе разноразни објекти околу. Без никаква визија... А за мајка тереза боље не ме чепкај |
|
kire85
Senior Member Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
Quote Reply #5 Posted: 08-Dec-2007 at 20:41 |
На нет најдов еден проект.....перфектен би бил за градска куќа у Скопје. Можеби не би се вклопил во околината толку....али знаете како му пасуе на трифчо ко градски татко? уфф....милина....а башка има и патриотски бои |
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #6 Posted: 08-Dec-2007 at 20:46 |
|
|
Cloverstack
Quote Reply #7 Posted: 08-Dec-2007 at 20:46 |
Па навистина, Вангел Божиновски (спорниот проект за спомен куќа на Мајка Тереза), веројатно би кокурирал со нешто такво. Само малце повеќе би го накитил со разноразни детали од неговиот арсенал... Edited by Cloverstack - 08-Dec-2007 at 20:47 |
|
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #8 Posted: 09-Dec-2007 at 04:06 |
Дали Вангел Божиновски вклучил и WC во спомен куќата? Зошто кога ке ја видам таа наказа, ќе морам да се олеснам некаде.
|
|
|
|
Cloverstack
Quote Reply #9 Posted: 09-Dec-2007 at 16:08 |
Нејќам ни да помислам дека тој проект навистина ќе се гради. Тоа архитектонско чудовиште мора некако да се спречи! |
|
La Linea
Quote Reply #10 Posted: 09-Dec-2007 at 16:10 |
Ќе го пуштиме Велија Рамковски да напраи некоја нова брутална петиција, да им влезе со багер дома на луѓето и да им земе потпис. Си има он методи
|
|
|
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #11 Posted: 25-Feb-2008 at 09:07 |
Добра вест . Се надевам дека Министерството за култура ќе има што повеќе проблеми од овој тип па може во меѓувреме ќе ни дојде памет. Посебно држам палци за Мајка Тереза и за Црквата.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=2518A8EB2A994843977B7C7511D3EF0D |
|
JoAnS
Newbiе Joined: 18-Apr-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #12 Posted: 18-Apr-2008 at 19:45 |
Dali ima nekoj pretstava koj e genijalecot na ova delo, koj go utnal vremeto so rimskata imperija. Ovaa "unikatnost" se najde, ne znam kako na ovogodinesnoto bienale i pretstavuva resenie za gradskata kuka.
Nekako vo guzva go pominav bienalevo i ne go zabelezav imeto na avtorot, ako nekoj ima takov podatok ke ve molam da mi go prati.
|
|
Cloverstack
Quote Reply #13 Posted: 18-Apr-2008 at 19:49 |
Не знам кој стои зад ова дело, ама наслушнав дека всушност се работи за некој вид протест, потсмев, нешто во тој стил... Не знам дали навистина е така. Edited by Cloverstack - 18-Apr-2008 at 19:49 |
|
гитардемон
Senior Member Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5422 |
Quote Reply #14 Posted: 18-Apr-2008 at 20:20 |
ај римско ама и американско е пази друго
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
JoAnS
Quote Reply #15 Posted: 18-Apr-2008 at 20:25 |
Добро со оглед на тоа дека американското е од римското.......
пошо фала богу они немаат свое.....
|
|
гитардемон
Senior Member Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5422 |
Quote Reply #16 Posted: 18-Apr-2008 at 20:30 |
е имат, ама мислам дека сенатот во форма на tepee (оние шаторчињата индијански) немаше да ги собери сите сенатори па зато римското решение...
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
JoAnS
Quote Reply #17 Posted: 18-Apr-2008 at 20:36 |
|
|
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #18 Posted: 18-Apr-2008 at 21:02 |
mene mi se dopaga objektov, ali ne na toa mesto ) , obicno sum ljubitel na starata rimska arhitektura ne za drugo
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
La Linea
Quote Reply #19 Posted: 19-Apr-2008 at 01:08 |
@Clover Мене ми личи ко типов да прави пародија. А доби 3 место хахаха
Така ми изгледа или оние столбови измеѓу само седат така колку да пополнат простор. Како да не подржуваат ништо. |
|
|
|
JoAnS
Quote Reply #20 Posted: 19-Apr-2008 at 13:37 |
Да се надоврзам на коментарот на Митатос.......
Римската архитектура си има свои премногу големи удели во севкупната денешна архитектура, така да не ни сакам да коментирам за нејзината убавина...........сакам да кажам дека како што кажа (не на тоа место), секако се согласувам дека не треба да стои на тоа место.....туку 2000 и кусур години уназад.
|
|
Post Reply | Page 123 27> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |