Google Earth (општо) |
Post Reply | Page <1 23456 25> |
Author | |||||
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply #61 Posted: 11-Jul-2008 at 01:36 | ||||
Super togas, cim ti raboti ke ja probam i jas
|
|||||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #62 Posted: 19-Jul-2008 at 10:44 | ||||
Иам една идеја. Како што сликите кои ги правиме по градов и градилиштава ќе имаат своја вредност понатака исто така голема вредност ќе имаат и сателитските снимки на Google Earth.
Ајде да се организираме да ја рипуваме моменталната состојба и по истата логика секоја следна состојба. Веќе на оваа мапа има огромни промени во однос на претходната која ја пропуштивме (пр. обиколницата, Рамстор итн). Бидејќи не се работи за малку работа може да се договориме да го поделиме Скопје на зони и секој да го одработи својот дел. Сите ќе ги рипуваме сликите (фрагментите) од иста висина која ќе ја утврдима и на крај се тоа ќе се скрпи во Фотошоп во една голема слика која ќе ја архивираме на серверот да биде достапна за сите. Што викате? |
|||||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #63 Posted: 19-Jul-2008 at 11:07 | ||||
Сум размишљал на темава... Доколку се оди на навистина квалитетна репродукција, би требало да се прават скриншотови со Eye alt ~600m, а тоа значи вкупно неколку илјади... Еве дури и да ги направиме, дефинитивно немаме толку моќни компјутери и софтвер за да ги закрпиме. Од друга страна па ако одиме на прилично поскромна варијанта, таа ќе има ограничена вредност. Дополнително ме разубедува фактот што како ќе напредува технологијата цената на сателитскиве снимки бргу ќе паѓа, а тоа ќе биде уште поизразено кај оние што ќе се застарени снимки, кои веројатно во иднина ќе имаат симболична цена. Така да мислам може да се очекува дека ќе може лесно да се набават во оргинална форма. Кој знае, можда и на GE ќе се воведе опција да може да се бираат снимки од разни периоди. Тоа и денеска не б и било голема филозофија да се направи... Мислам дека оваа работа што ја предлагаш би барала премногу труд кој е прашање од колкава исплатливост ќе ни биде... |
|||||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #64 Posted: 19-Jul-2008 at 11:26 | ||||
Во ред... држи вода... треба дефинитивно да видиме што највеќе се исплати... Јас имам некаква постара снимка од Скопје која е ~150МБ ако не се лажам (tiff) и можам таа да ја аплоудувам. Мислам дека за крпењето не ни требаат суперкомпјутери како што велиш. Самите скриншотови од ГЕ се прилично малечки така да веројатно резултантниот фајл ќе биде сличен на оној кој го споменувам погоре. Не дека е тоа мало и дека ќе иде глатко но и нашиве компјутери би завршиле работа. |
|||||
pbanks
Quote Reply #65 Posted: 19-Jul-2008 at 11:28 | ||||
Сеа ја најдов старата слика што ја имам 246МБ. Оваа е уште пред времето да излезе ГЕ.
Главниот недостаток на идејава е што сликата не е згодна за користење. Секое рендерирање трае премногу долго. |
|||||
pbanks
Quote Reply #66 Posted: 19-Jul-2008 at 11:40 | ||||
Еве 4 фрагмента од сликата која ја имам
1 Реонот на Александар Палас. Хубо се гради, од спортската сала нема абер, фалат Тојота, БМВ и еден куп други 2 Плоштадот. Зградата на Телеком во зачеток 3 Реонот на старата автобуска станица 4 Мито Хаџивасилев без Гема, Рамстор, НЛБ итн |
|||||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #67 Posted: 19-Jul-2008 at 12:34 | ||||
Екстра! Еве ја имам една уште постара, ама само од центарот и плус квалитетот е слаб... Ама сепак интересна од хронолошки аспект. |
|||||
Cloverstack
Quote Reply #68 Posted: 19-Jul-2008 at 12:39 | ||||
BTW, Џуро оваа мапава што ја имаш ти ја има и на http://skopje.on.net.mk/ нешто као у google maps стил
|
|||||
pbanks
Quote Reply #69 Posted: 19-Jul-2008 at 12:49 | ||||
имаш право истата мапа е |
|||||
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply #70 Posted: 19-Jul-2008 at 16:07 | ||||
Тоа е добро идеа ајде да ја реализираме.
|
|||||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #71 Posted: 19-Jul-2008 at 16:56 | ||||
На дигиталглоуб страната може да се симнат постари слики, ама ите се со eyealt у километри. Инаку истите може да се купат ама не мсе познати цените. Инаку џабе ќе се мучиме кога се веќе архивирани само треба да се купат. Вака инаку ќе ни треба многу време. А кога се работиу за ГЕ би сакал поново да ја актуелизирам идејата да ги бележиме улиците знаменитостите кафичи ресторани објекти други и све. Ако веќе не успееме нашиот труд да биде дел од ГЕ тогаш да бараме од некој кој е одговорен од властите за оваа работа.
|
|||||
Cloverstack
Quote Reply #72 Posted: 19-Jul-2008 at 17:32 | ||||
lsl, ја сум ти кажал дека не сум баш убеден дека за тоа може да се соберат неколку неквалификувани ентузијасти и ГЕ да го прифати тоа.
Али ако грешам радо ќе се вклучам на проектот. Само за тоа ќе треба да добиеме потврда од ГЕ, да набавиме софтвер и да се обучиме. |
|||||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #73 Posted: 19-Jul-2008 at 20:20 | ||||
Софтвер не треба ништо освен ГЕ ПРО. А гепро го има на мининова кракнат. значи ние ќе треба да екпортираме само xml фајлови. Е сега дали тие фајлови ќе станат дел од ГЕ тоа е прашање. Значи и јас не сум нешто посебно слободен, мене ми беше само онака да го спомнам како идеја, не дека инсистирам нешто посебно. Но мислам дека подобро би било да се упати реакција или молба до некоја иституција зашто не верувам дека другите држави ги бележиле ентузијасти него официјалните власти.
|
|||||
lslcrew
Quote Reply #74 Posted: 26-Aug-2008 at 17:08 | ||||
Што мислите, заколку време светот ќе го добие првиот real-time mapper?! Моја прогноза - не у брзо време, минимум 5-10 год.
|
|||||
Cloverstack
Quote Reply #75 Posted: 08-Sep-2008 at 15:14 | ||||
Деновиве поставија детални снимки на голем дел од јужна Македонија, вклучувајќи ги и градовите: Струмица, Гевгелија, Валандово, Неготино, Кавадарци.
За жал, со исклучок на Кавадарци, квалитетот на снимките е прилично лош (слаба резолуција) Во секој случај |
|||||
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #76 Posted: 20-Sep-2008 at 21:51 | ||||
Eve uste nesto mnogu interesno i korisno
http://wiki.worldflicks.org/skopje.html |
|||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||
lslcrew
Quote Reply #77 Posted: 10-Oct-2008 at 01:39 | ||||
Интересн текст
|
|||||
Cloverstack
Quote Reply #78 Posted: 10-Oct-2008 at 02:31 | ||||
Не сум стручњак, ама текстов очигледно е тотално без врска. Прво нема шанси таква прецизност да постоела во 70-тите, па да можело да се читаат текстови на новини. А од тоа што јас имам читано на темава мислам дека за таква работа нема шанси ни сега па дури ни во иднина, од едноставна причина затоа што не се работи само за технологија, туку за ограничувања од законите на физиката. Друга работа, многу интересно дефинирање на тоа што е резолуција во графиката...
Уште една во бескрајната низа на неточни и безвредни „вести“ пласирани во македонскиот медиумски простор. Авторите на овие „вести“ со вакво неодговорно пишување своето незнаење го шират и мултиплицираат низ народот Edited by Cloverstack - 10-Oct-2008 at 02:42 |
|||||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #79 Posted: 10-Oct-2008 at 10:59 | ||||
прилично точни информации има во текстот зачинети со нешто сарказам, сепак америте имале за воени потреби во 70-тите технологија која им овозможувала прилично детално шпионирање, систем кој функционирал беспрекорно, со една разлика што сателитите претежно скенираат и снимаат под прав агол со неретки исклучоци каде доколку се изедначат косината на објектите на земјата со траекторијата на сателитот и се користи Multi-angle Imaging како додаток може да се добијат и вертикалните форми на земјата но не и текстот од весник поставен вертикално на земјата, сепак дури сега ја пуштаат технологијата која ја користеле тогаш а денешната што ја имаат во бункер на пазар ќе ја видиме прилично подоцна освен ако не пукне големата. и да резолуцијата на телескопите, објективите и сателитите одприлика така се мери во "m" и во "sm"... Getting a Better View from Above
|
|||||
Cloverstack
Quote Reply #80 Posted: 10-Oct-2008 at 15:39 | ||||
Кои се тие прилично точни информации??? Резолуцијата? Да, сега пребарав по нет и точно е пренесена, со тоа што авторот на „веста“ си зема поетска слобода да толкува што е тоа резолуција и шири безвезни дезинформации. Еве што е резолуција во оваа смисла: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_resolution#Spatial_resolution Дали 43cm е доволно да се читаат весници ти оставам сам да заклучиш. Попрецизните снимки на google earth (како на пример гугл кампусот, но и голем број градови) се ортофотографија, која најчесто се изведува од авион. http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Earth#Resolution_and_accuracy
Не знам што е поентата на линкот што го даваш за да ја објасниш резолуцијата, кога тоа што се збори во него го потврдува тоа што јас го кажав.
|
|||||
Post Reply | Page <1 23456 25> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |