Претходна статија
Конкурс за избор на идејно решение за спомен обележјето на Тоше Проески во Крушево
Следна статија
Објавен повик за учество во работилница за деца за модернистичката архитектура на Скопје

ЕУ ќе финансира изработка на План за одржлив урбан транспорт на Скопје

Објавено на 26.03.2019 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Град Скопје со средства од ИПА 2 програмата на ЕУ ќе добие План за одржлив урбан транспорт, вклучувајќи го идниот Акциски план за имплементација и обезбедување на насоки и стандарди за одржливо урбанистичко планирање и проектирање на патната инфраструктура и транспортните услуги. Тендерската постапка за избор на изготвувачот на документот ќе биде објавена во текот на април, а за подготовка на планот за одржлив урбан транспорт на Скопје ќе се вложат 2 милиони евра.

 

 

Со документот ќе се определат пошироките и долгорочни цели за развој на јавниот транспорт, намалување, управување и смирување на сообраќајот, пренамена на дел од постојните улици и простор за возила во пешачки и велосипедски зони, можност за посветување посебно внимание на потребите на ранливите категории на граѓани, воспоставување на интегрирана политика за контрола на паркинзите и други мерки и политики што ќе бидат адекватни за развој на урбаниот транспорт во Скопје.