Претходна статија
Државата ќе исплати 500.000 евра субвенции за вградени ПВЦ и алуминиумски прозорци
Следна статија
Хил интернешнл и ЕЖИС ќе го вршат надзорот над изградбата на патот Градско - Дреново

ЕЛЕМ ќе вложи 270.000 евра во проекти и истражувања на обновливите извори на енергија

Објавено на 09.11.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Електрани на Македонија (ЕЛЕМ) ќе инвестира 270.000 евра во нови проекти и истражувања од областа на обновливите извори на енергија. Како што соопштуваат од државната компанија, ЕЛЕМ овие средства ги добила во рамки на проектот „CROSSBOW“, склучен меѓу Агенцијата за иновации и мрежи (INEA) формирана од Европската комисија и конзорциум од 24 партнери. Добиените средства ќе се искористат за да се зголеми уделот на електричната енергија добиена од обновливи извори во вкупното производство на електрична енергија од АД ЕЛЕМ.

 

 

Целта на проектот „CROSSBOW“ е испитување на можностите за менаџирање на различни видови обновливи извори на енергија и на можностите за складирање на енергијата добиена од нив, со што ќе се овозможи транснационален пазар на големо за електрична енергија.