Претходна статија
Нов систем за наводнување ќе се гради во Ранковце
Следна статија
Траорна слика - во целост е уништена спортската сала „Партизан“ во Карпош 3

Електричен автобус од денеска ќе сообраќа на линијата со број 15

Објавено на 04.05.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Градот Скопје го пушти во пробно возење новиот електричен автобус на градската линија со број 15. Пред неполни три месеци беше потпишан договор со компанијата Chariot Motors за пробно користење на овој автобус во период од 6 месеци. ЕВН во изминатиов период постави две станици за полнење на електрични автобуси во населбите Ново Лисиче и Карпош 4. „Станува збор за енергетски ефикасен автобус кој троши минимално количество електрична енергија и е опремен со систем за брзо полнење. Најголемата предност е тоа што воопшто нема емисија на издувни гасови што го загадуваат воздухот“ вели скопскиот градоначалник Петре Шилегов.

 

 

Искуствата стекнати со користењето на овој електричен автобус ќе бидат искористени при набавката на нови превозни средства за ЈСП – Скопје и приватните превозници. За оваа намена од годинешниов градски буџет се издвоени финансиски средства за субвенции во износ од 120 милиони денари.