Претходна статија
Ќе се изгради и втората паркинг платформа на реката Отиња во Штип
Следна статија
По 18 месеци константен пад, цената на становите во Скопје во нагорен тренд

Делчево со швајцарски средства ќе го подобрува водоснабдителниот систем

Објавено на 17.03.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Со околу 7,3 милиони швајцарски франци ќе се подобрува водоснабдителниот систем во Делчево. Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, делчевскиот градоначалник Горан Трајковски и швајцарскиот амбасадор во Македонија Сибил Сутер Техада вчера потпишаа договор за доделување на техничка и финансиска помош за проектот „Водоснабдување на Делчево“. Проектот ќе се одвива во две фази: првата фаза е финансиска и техничка помош за системот за водоснабдување во Делчево, а втората е третманот на отпадни води во Делчево.

 

Во рамките на овој проект е предвидена изградба на пречистителна станица за вода, продолжување на мрежата за водоснабдување до селата Ѕвегор и Габрово, инсталација на два капацитети за производство на обновлива енергија, а во текот на институционалната поддршка предвидени се корпоративни мерки за развој на Јавното претпријатие за комунални услуги „Брегалница“. Околу 6 милиони швајцарски франци се обезбедени од Швајцарската Конфедерација, додека останатите средства се домашно учество од државниот буџет и од буџетот на општина Делчево.

 

Со реализацијата на овој проект ќе се обезбеди пристап до поквалитетна вода за пиење во Делчево и ќе се подобри квалитетот на водата од реката Брегалница.