Претходна статија
Со 48,6 милиони денари ќе се реконструират осум училишни објекти низ земјава
Следна статија
„СПИМ Студио“ победници на Конкурсот за доградба на прилепскиот Дом на културата

Архитект Миодраг Радоњиќ – Бато добитник на наградата „Андреја Дамјанов“ за 2018 година

Објавено на 24.12.2018 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) утре (25 декември) со почеток од 20 часот, во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) ќе ја додели наградата „Андреја Дамјанов“ за 2018 година. Архитектот Миодраг Радоњиќ – Бато е овогодишен добитник на признанието за животно дело, особени достигнувања и личен придонес во развојот на архитектурата и градителството. Петчлената комисија составена од членови на ААМ одлучи да ја додели наградата на авторот, којшто во својата 40 – годишна творечка дејност има изготвено над 27 урбанистички планови и проекти, како и преку 150 архитектонски проекти.

 

 

Во својата професионална кариера, тој учествувал на бројни архитектонско – урбанистички конкурси, при што се стекнал со 1 првонаграден проект, 2 трети награди, 7 откупи и 1 специјално признание. Миодраг Радоњиќ – Бато во 1973 година ја оформува неформалната студентска група „АЈВАР“, додека во 1991 година во партнерство со Ранчо Христов го регистрира првото приватно архитектонско биро во нашата земја – „Ателје Ајвар“. Наградата „Андреја Дамјанов“ за 2018 година ќе ја додели претседателот на ААМ, Мартин Пановски.