Претходна статија
ДЕБАТА: Урбанизмот заглавен во спрегата политика - капитал
Следна статија
„Еуро Стил“ ќе го догради шеталиштето во Охрид

А.Д. „Карпош“ лани двојно ја зголемила вкупната добивка

Објавено на 03.03.2016 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

Финансиските извештаи покажуваат позитивно работење на А.Д. „Карпош“ во текот на 2015 година. Според податоците од неревидираниот и неконсолидиран извештај, сеопфатната добивка на компанијата лани се зголемила за 213% во споредба со 2014 година и изнесува 18.806.000 денари. Оперативната добивка на фабриката „Карпош“ во 2015 година изнесувала 51.862.000 денари, што е за 84% повеќе во однос на периодот јануари – декември 2014 година.

 

 

 

Информациите од Македонска берза покажуваат дека главниот раст на вкупната добивка доаѓа од приходите од продажба (зголемување од 21%) и од останатите оперативни приходи (зголемување од 367%). Во делот на расходите, најголем раст е забележан кај трошоците за суровини и други материјали од 31%. Покрај долгогодишната производствена дејност, А.Д. „Карпош“ од Скопје минатата година беше вклучена и во делот на изведба на проекти, а во наредниот период најави дека ќе гради и нова еко-населба во општина Ѓорче Петров.