Претходна статија
Македонски железници ќе инсталира интегриран систем за управување со енергијата
Следна статија
„Барокните“ факултети во УКИМ се градат без никаков застој

17. Денови на Орис ќе се одржат на 14 и 15 октомври во Загреб

Објавено на 05.10.2017 во категорија Вести.
Facebooktwitterlinkedin

 

17-тото издание на архитектонскиот симпозиум Денови на Орис ќе се одржи на 14 и 15 октомври во концертната сала Ватрослав Лисински во Загреб. Предавачи на овогодинешниот настан се: RCR Arquitectes од Шпанија, Schmidt Hammer Lassen Architects од Данска, OFIS arhitekti од Словенија, Walter Agnonese од Италија, Davor Mateković од Хрватска, Go Hasegawa од Јапонија, Vedran Mimica од Хрватска и architecten de vylder vinck taillieu од Белгија. Во својство на модератори на овогодинешното издание ќе учествуваат Maroje Mrduljaš и Dinko Peračić.

 

 

Денови на Орис е меѓународен архитектонски симпозиум во организација на Орис – Куќа на архитектура, кои произлегоа после почетниот успех на магазинот Орис, кој континуирано излегува веќе 19 години. Симпозиумот за првпат е организиран во 2001 година како дводневен настан со предавања на истакнати странски и локални архитекти. Изборот на предавачи и нивниот одзив се резултат на меѓународниот углед на магазинот, како и на мрежата на соработници и автори која Орис ја изгради со текот на годините.

 

На Денови на Орис досега предавале глобално експонирани светски архитекти, но и радикални и експериментални автори. Орис досега пречекал повеќе од 250 предавачи од целиот свет, овозможувајќи и на домашната, но и на странската публика да слушнат предавање од врвни архитекти. Повеќе информации во врска со овогодинешното издание на Денови на Орис може да прочитате овде.